top of page

Kingi endale puhkus keele õppimisest

Vahel võibki kõigest ära väsida. Isegi kui vaim veel sunnib tagant ja tead, et õppimine on vajalik. Mina tunnen enda keelte õppimisest (hispaania, jaapani) juba kaks viimast nädalat väsimust, apaatsust, nn mitte-teha-tahtmist. Esimesed väsimuse märgid andsid juba pisut varem tunda.

IGAÜHE KEELEÕPPE OTSUSED on tema enda valik, ja tänu sellele oskame analüüsida, miks me midagi teeme ja kui vajalik see antud hetkel on.

Alustasin hispaania keele intensiivse täiendõppega juba veebruaris. Iseseisvalt ja lisaks Preply-süsteemi kaudu. Plaanis oli märtsikuu Madridis intensiivõppega jätkata, kuid koroona tõttu jäi see reis ära. Esimene kahetsus asendus koheselt hoopis parema võimalusega - kui nii saab öelda. Kiiremad reageerijad Hispaania keeltekoolide näol avasid online-kursused ja nii on olnud mul võimalus juba mitu kuud osaleda Hispaania keeltekooli intensiivõppes ning teha seda etteplaneeritust pikemalt. Õpin seal veel senimaani.

JAAPANI KEELE ÕPE on jäänud veidi tahaplaanile oma intensiivsuse astmelt. Tean ja olen kogenud, et mõistlik on kahe keele õppimise puhul seada paika prioriteet nr 1, sest kahe keelega sama jõudsalt edasi liikuda pole minu arvates võimalik.

Lisaks olen märganud, et kuna minu juulikuine Jaapani reis ilmselt ei toimu, on samuti motivatsioon seetõttu veidi langenud. See on ilmselgelt normaalne.

Esimest korda sain proovida riiklikus koolisüsteemis hispaania keele õpetamist, andes gümnaasiumiosale valikainena hispaania keelt. See kõik sattus just koroona aja sisse. Nüüd oman väga head kogemust online-tundide andmises sest viisin läbi 100%-liselt tunnid Zoomi keskkonnas. Arvan, et õpe läks oodatust isegi paremini, kuigi minu 23 õpilast jäidki algusest peale ekraanide taha, kohtumata nendega näost näkku. Kuid seegi oli eriline kogemus.

Niisiis on viimased kuud olnud mulle äärmiselt intensiivsed ja kahtlemata vägagi huvitavad. Kuid ükskord saab energia ja jaks ikkagi otsa. Riigikoolide õpe ongi kohekohe läbi saamas. Ja minu enda keelte arendamise plaanid olen pannud pausile.

Selle otsuse tegin eelmisel nädalal, sest tunnen, et iseenda õppimise efektiivsus hakkas tasapisi langema. Järgmisel nädalal on mul veel viimane nädal Barcelona keeltekooli online-täiendõpet, jaapani keele panin pausile aga juba kaks nädalat tagasi.

Tundes ennast, siis tean, et aeg on hakata puhkama!

Tee ka sina sama, kui vajad uut laadimist, sära ja särtsu oma ellu.

Me vajame puhkust mis iganes valdkonnas, kui oleme teinud midagi väga intensiivselt ja kui tunneme, et see "miski", mis annab positiivset, hakkab vaikselt kaduma.

Ning küll saame ise aru, mil taas keeleõppega jätkata võiks!

Head ja kosutavat puhkust!

Siivi

Single Post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page